Alle Tegn Peger Imod en Mere Sikker Online Verden


Hvis du er den overtroiske type, så tænker du nok noget lidt løst, når jeg bruger et udtryk som “tegn på” noget. Eksempelvis har jeg de seneste dage lagt mærke til, at hver gang jeg kigger på klokken, er den enten “11:11” eller noget i stil med “12:34” – det er underligt! En anelse uhyggeligt, og der er mange der ville læse noget ind i det. Med tallene for eksempel, kan jeg læse online, at den slags typisk er tegn på en vis harmoni i ens personlige oplevelse af universet. Der er en balance i et eller andet: måske yin og yang, måske min kama er gået i nul, eller noget helt tredje. Det skulle i hvert fald være en god ting.

Men når jeg siger, at alle tegn peger imod en mere sikker verden på interntettet, så beror det sig ikke på overtro. Det er ganske enkelt statistisk og analyse af de seneste trends. Kig eksempelvis på hvad EU har lagt ud af lovgivning på det seneste. Med GDPR og lignende lovgivning omkring vores privatliv og personfølsomme oplysninger på internettet, er der for alvor begyndt at ske noget lovgivningsmæssigt i forhold til hvordan virksomheder og privatpersoner benytter internettet. Vi skal ikke mange år tilbage, før alt var fuldstændigt tilladt på internettet: teknologien var så ny og banebrydende, at den eksisterende lovgivning overhovedet ikke kunne følge med. Vi skal jo tænke på, at loven bliver skrevet af mennesker, der kigger på verden som den ser ud i øjeblikket. Ingen kunne have forudset hvad Internettet var, eller ville blive til, da de fleste love i vores land blev skrevet – og ej heller er det forventet, at man spår om den slags, når man formulerer en lov.

Men nu har lovgiverne endelig fået taget sig sammen til at kigge på sagerne, og er begyndt at lægge nogle helt grundlæggende juridiske krav til, hvordan internettet benyttes. Fokus ligger her på, at beskytte individets ret til privatliv: noget, som de store virksomheder i dag, ellers har nydt godt af at sælge til højre og venstre. I Danmark er vi specielt godt med, i den seneste trend: nemid sikker mail og lignende teknologier har vundet hurtigt frem, og de danske virksomheder er gode til at adoptere tingene med det samme. Det er til stor fordel for både forbrugerne og virksomhederne, og skaber et konkurrencedygtigt Danmark der samtidig passer godt på danskernes personfølsomme oplysninger.

Et af de klareste tegn på, at vi går en mere sikker verden i møde er, at GDPR påkræver virksomhederne at offentliggøre, hvis de er blevet hacket eller på anden måde komprommiteret. Det betyder at vi begynder at få et ordentligt billede af, hvordan sikkerheden generelt ligger, og det betyder at vi har bedre mulighed for at lave forbedringer.