Beslutninger Træffes Bedst Igennem Personlige Eksperimenter

Da jeg var yngre, havde jeg altid virkeligt svært ved at træffe beslutninger. Det var ikke så meget fordi jeg ikke vidste hvad jeg gerne ville: det var bare fordi jeg gerne ville så mange forskellige ting, at hvert valg inkluderede 10 eller 20 fravalg. Det var blevet meget tydeligt for mig, at jeg ikke kunne åbne en dør, uden at lukke af for andre. Det havde jeg meget svært ved at håndtere: hvordan skulle en ung person som mig dog overhovedet være i stand til at træffe beslutninger på den måde? Gå i én retning, og vide at man så ikke går i en af de 20 andre.

Jeg var selvfølgeligt den overtænkende type, og det vidste jeg godt. Men hver gang jeg forsøgte at udfordre det, blev jeg bare fanget i at overtænke min overtænkning. Det virkede som om, at der ikke var nogen vej ud, og at jeg bare var dømt til at være fanget i mit eget fængsel af paralysering over beslutningstagning resten af mit liv.

Men heldigvis var der en god ven, der allerede i mine teenage år, gav mig opskriften på at træffe beslutninger. “Kom til efterskolernes dag”, sagde han, “så kan du se, om det er noget for dig eller ej. Det er eksperiment!”. Jeg var solgt. Jeg elskede Anders And bøger, og min yndlingskarakter var Georg Gearløs: han opfandt ting, og lavede konstant eksperimenter. Jeg kunne lave mine egne personlige eksperimenter, og bruge resultaterne til at træffe beslutninger.

Pludseligt gjorde det ikke noget, at en åbnet dør betød at 10-20 andre forblev lukkede. For nu var det blot et eksperiment: jeg ville blot åbne døren, kigge ind, og så lukke den igen. Hvis det, der lå bag døren, ikke var interessant for mig, så kunne jeg bare prøve en af de andre døre. Det gik op for mig, at en beslutning sjældent er mere aflåst, end man selv gør den. Ved at betragte ting som eksperimenter, gør man det muligt for sig selv at se det som én af mange muligheder, og ikke låse sig fast for tidligt.

Det har givet mig en enorm frihed, og jeg må takke min ven (og alle Jumbo bøgerne!) for at have givet mig det værktøj til beslutningstagen. Jeg endte faktisk med at tage på efterskole efter den dag, og det var en af de bedste beslutninger i mit liv! Hvis jeg ikke havde givet eksperimentet en chance, så ved jeg virkelig ikke hvor jeg var endt i dag.

Så hvis du føler at du sidder fast, og ikke rigtigt kan tage beslutninger, så gør som mig: lav nogle eksperimenter! Prøv nogle forskellige ruter af, og tilgå dem med læring for øje. Der er ikke noget galt i at lave “fejl”: så længe eksperimentet giver resultater, er det lige meget om de er positive eller negative.