Biler Dækker Nogle af Vores Mest Basale Behov


Der er mange af mine venner inde i storbyerne, der ikke forstår, hvorfor jeg holder så meget af min bil, som jeg nu gør. De mener at de jo kommer ganske fint rundt med offentlig transport, og de ser i hvert fald ikke bussen eller toget som ”et medlem af familien”, som jeg ofte gør. Men det er anderledes: en bil er nemlig langt mere, end bare et transportmiddel. Når man har været nede ved sin Kia Ceed forhandler, og selv ejer bilen, så kan den på super dynamisk vis bringe én rundt til alt og alle. Det betyder reelt, at den går den ind og opfylder nogle helt basale behov hos os mennesker. Det er en form for behovsopfyldelse, som vi ellers kun ser mennesker der står os meget nært kan opfylde. Derfor er det helt naturligt, at danne et tæt forhold til sin bil, på samme måde som man ville gøre det til eksempelvis et kæledyr.

Lad os starte med at kigge på mad. Det nok vores mest basale behov: vi har brug for at kunne spise og drikke, for ellers ville vi dø. Medmindre du bor lige ved siden af et supermarked, så er det bilen der gør det muligt for dig, at komme til og fra det sted du handler ind. Hvis du var en mand der levede for nogle hundrede år siden, så ville mad være noget man var på jagt efter ude i skoven. Enhver person der hjalp dig med din jagt – også selvom han kun hjalp med at slæbe udstyret – ville være en person du ville danne et meget tæt forhold til. Bilen har den rolle i det moderne samfund: den sikrer at du kommer trygt og sikkert frem til supermarkedet, hvor ”jagten” på mad skal foregår, og hjælper dig derefter med at fragte byttet hjem. Mange af os spiser også i vores bil: i dag er det så dejligt nemt, at man bare kan køre igennem en drive-through i sin Renault Kadjar og få sin mad. Man behøver ikke engang forlade bilen. Her er bilen på sin vis også involveret i selve jagten: det ville ikke være muligt for dig, at kunne købe maden så let og hurtigt, hvis du ikke havde bilen med dig.

Udover at dække vores behov for mad, så agerer bilen også en slags tag over hovedet. I vind og vejr kan vi holde os varme og tørre, takket være bilen. Det er vores andet mest basale behov, og det er også noget bilen klarer fantastisk godt. Jeg har endda været på bilferier, da jeg var yngre, hvor jeg overnattede bag i bilen når jeg kørte rundt i Europa.

Når det kommer til vores sociale behov, er bilen igen i centrum. Ikke bare gør den det muligt for os at besøge familie og venner, uanset hvor i landet de måtte bo: den åbner også op for sociale muligheder i selve bilen. Hvor mange har ikke været på bilferie med familien, eller taget til arrangementer sammen, hvor man har kunnet nyde hinandens selskab på en ellers lang og kedelig køretur?