Sådan Holder du Sabbatår Uden Dårlig Samvittighed

Hvis du sidder med overvejelser om at holde et sabbatår, så er der god chance for, at det er det rigtige valg. Det er nemlig ikke rigtigt en tanke man får, hvis der ikke er en eller anden form for usikkerhed forbundet med den. Det kan være usikkerhed omkring den retning man er ved at tage i livet, eller i forbindelse med sin uddannelse. Det kan også være på et mere personligt plan, hvor man føler starten til en krise omkring ens identitet, eller måske allerede sidder midt i den. For nogle er det åbenlys, at de har brug for en pause så de kan reflektere og komme sig. For andre er der tvivl: men igen, den tvivl er et tegn på, at en pause nok ville være meget sund. Man bliver nemlig sjældent mindre i tvivl ved bare at blive ved med at knokle på i den samme retning, uden at give sig selv tid til at genoverveje det, som man har gang i.

Tvivlen i sig selv ville ikke nødvendigvis være nok til, at folk ville droppe idéen om et sabbatår. Men når den kobles med fordomme og myter omkring sabbatår, så kan man hurtigt bygge undskyldninger op for, hvorfor man ikke bør give sig selv tid til at reflektere, men blot bør kæmpe videre. Vi hører det hele tiden: nogle tror at et sabbatår bare er en undskyldning for at tjene nogle penge her-og-nu, mens man ofrer sin fremtid. Nogle ser det som et skridt i retning af helt at droppe ud af sin uddannelse, og vil gøre alt for at tale dig fra det, fordi de ved, hvor vigtigt det er med en god uddannelse nu om dage. Der er også folk der er sikre på, at du bare vil fjolle dit sabbatår væk, og ikke lære noget som helst af det: du vil stå i samme situation om et år, som du gør nu.

Selv hvis man ved, at disse myter og fordomme ikke holder, så kan det stadig være svært ikke at forholde sig til dem. Specielt hvis det er familie og nære venner, der aktivt prøver at tale én fra det. Det er jo med gode intentioner de gør det, også selvom det du reelt har brug for er et sabbatår, hvor du kan finde dig selv og overveje din fremtid.

Løsningen er at finde en højskole, der tilbyder et sabbatår i udlandet. Ved at tage på højskole, er det tydeligt for alle og enhver, at du ikke har givet op på din uddannelse og personlige udvikling: du har derimod taget et aktivt skridt i den rigtige retning. Samtidig kan du nyde godt af de oplevelser, som hjælper folk med at lære sig selv bedre at kende, som rejser rundt i deres sabbatår – uden at skulle høre beskyldninger om, at du bare fjoller rundt. Det er altså det bedste fra begge verdener, og der bliver endda lagt struktur over processen med at udforske sig selv og verden.