Sådan sikrer du dig at din arbejdsgiver overholder loven

Vidste du, at mange arbejdsgivere i Danmark regelmæssigt bryder loven? Dermed ikke sagt, at det ser bedre ud rundt omkring i verden, men det er nu en gang mest relevant for de fleste danskere at fokusere på, hvad der sker inden for landets grænser. Nogle gange går det direkte ud over dig, at din arbejdsgiver bryder loven, mens det andre gange ikke påvirker dig på nogen synlig måde. I sidste ende er det dog med til at underminere den danske lovgivning og dermed hele staten og vores samfund, så det er vigtigt at vide, hvordan man undgår det. Her vil vi fortælle dig lidt om, hvad du personligt kan gøre.

En af de helt store grunde til, at arbejdsgivere både her i landet og mange steder i udlandet nogle gange bryder loven, er, at de kan spare en masse penge. Et åbenlyst eksempel på dét er, at de flytter pengene rundt på en sådan måde, at de ikke behøver at betale noget som helst i skat på trods af et betydeligt overskud. Det er noget, som især Amazon er blevet klandret for i nyere tid, men det er bestemt noget, der alligevel bliver gjort af mange virksomheder. De penge, de slipper for at betale, er i sidste ende nogle, der burde have været i statskassen og det betyder, at de praktisk talt stjæler fra vores fællespulje. Det kan være svært at gøre noget ved, men hvis du støder på noget, der uomtvisteligt viser, at din arbejdsgiver snyder i skat, så kan du anmelde det til myndighederne – helst anonymt, hvis det altså kan lade sig gøre.

Det er langt fra det eneste eksempel på, hvordan mange arbejdsgivere bryder loven for at spare penge. Det er især vigtigt, at din arbejdsgiver ikke forsøger at spare penge, når det gælder din sikkerhed. Sikkerhedsudstyr er noget, som nogle føler er overflødigt – og måske er det også lige netop dét nogle gange, men andre gange kan det altså redde dit liv eller i det mindste sikre, at du ikke ender i en kørestol resten af dit liv. I det her tilfælde kan du blot minde din arbejdsgiver om dine rettigheder og så ellers melde ham eller hende til myndighederne, hvis de stadig ikke overholden loven.

I sidste ende er det altså generelt bedst at konfrontere sin arbejdsgiver om, at der er et problem, før man anmelder dem for at have brudt loven. Det er dels for at give din arbejdsgiver en ærlig chance for at være ærlig, og dels for ikke at byrde myndighederne med mere arbejde end absolut nødvendigt. Der er trods alt så meget bureaukrati i vores samfund, der sænker effektiviteten af stort set alle processer i den offentlige sektor, at det ville være uhensigtsmæssigt at forstyrre dem, når det ikke er absolut nødvendigt.